Millionøya i Oslofjorden

Bli med Nettavisen til øyene der kvadratmeterprisen er like høy som i Holmenkollen og på Aker Brygge – til sammen!

Lindøya, Nakholmen og Bleikøya. Øyene ligger bare 10 minutters fergetur fra Vippetangen. Her finnes en helt ny verden for de som ikke har tatt turen ut før.

Mest iøyenfallende på disse vakre øyene er de flere hundre små hyttene i rødt, gult og grønt, som ligger spredt utover.

De ligner dukkehus eller fuglekasser, simpelthen fordi de ikke er større enn 30-40 kvadratmeter.

Blant øyene utenfor Oslo, er Hovedøya den største og mest kjente. Her ligger det blant annet klosterruiner fra middelalderen som det kan være verdt å ta nærmere i øyensyn.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Mange osloborgere er også godt kjent med Gressholmen. Mange reiser ut hit om sommeren for å bade. Øya har også en populær kafé, for de som er sultne og øltørste.

Av de seks store øyene utenfor havna i Oslo, er det bare Nakholmen, Lindøya og Bleikøya som har den karakteristiske hyttebebyggelsen. Hytten er bitte små – de fleste bygget på 1920- og 1930-tallet. Bakgrunnen for dette er som følger:

For omkring 100 år siden begynte arbeidere fra Kristiania å ta seg ut til øyene med robåter og enkle seilbåter. De gikk i land ulovlig, badet, koste seg, og festet ut i de små timer. Mange var der hele sommeren. De satte opp telt og provisoriske hytter av lemmer.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Dette ble for mye for kommunen. Det var stadig skrål og spetakkel. For å få orden på problemene, valgte kommunen rett og slett å dele ut tomter til de ubemidlede «øyboerne».

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

I dag er det 180 hytter på Nakholmen, 289 på Lindøya og vel 90 på Bleikøya. Hyttene har som oftest gått i arv, men de seinere åra er det omsatt en rekke hytter til rekordhøye priser. Unge, velstående osloborgere har kommet inn.

I fjor ble to hytter på Nakholmen solgt for 3,3 – 3,5 millioner kroner. For tiden ligger en hytte med panoramautsikt mot Bygdøy til salgs på Finn.no for 4,2 millioner kroner. Det gir en kvadratmeterpris på fantastiske 100.000 kroner.

De rike vil helst slippe å være med på dugnadene her.

Det er ganske mye penger når en tenker på at det dreier seg om enkle hytter, med et boareal på rundt 40 kvadratmeter. På Nakholmen er det ikke lov å legge inn vann.

Hyttene har sommervann til hytteveggen. Toalettet er som regel av den kjemiske sorten. Enkelte har ikke eget toalett, men deler toalettrom med andre hytter i nærheten. mange har egen båt på hytta. For tiden er det ventetid for å få båtplass i havna på Nakholmen.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Skulle du nå ha fått lyst til å skaffe deg et slikt lite krypinn, er det en ting du må merke deg når det gjelder finansieringen: Du må ha «cash». Hyttene står på festet tomt. Ifølge festekontraktene er det ikke lov til å pantsette eiendommen. Det betyr at du ikke kan låne med sikkerhet i hytta.

Eiendomsmegler Marius Berger i Privatmegleren selger mange hytter i Indre Oslofjord. Han sier at det er nok av folk som både har evne og vilje til å bla opp millioner for en sommerhytte utenfor Oslo. Om «rekordhytta» på Nakholmen sier Berger:

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

– Jeg regner med at denne hytta vil gå greit for godt over 4 millioner kroner. Det er mange som vil ha seg en hytte med en sli beliggenhet så nær byen, sier han til Nettavisen.

Nettavisen traff to eldre menn på brygga på Nakholmen. De ville helst slippe å få bildet slitt i bladet, men kunne fortelle om mange fine somre på øya.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

– Vi kjøpte hytta vår i 1952 for 16.000 kroner. Vi bor her hele sommeren. Det er et veldig fint miljø her ute, sier den ene.

Den andre kan fortelle at hytta ble kjøpt av konas bestefar under krigen for omkring 6000 kroner. Han synes miljøet på øyene fortsatt er bra, selv om det har kommet inn mange unge og nyrike som betaler millionsummer for hyttene sine.

– Vi merker ikke så mye til det, men dugnad vil de helst ikke være med på. De betaler seg ut av det, sier han.

Christian Bakken

Nettavisen, 29.04.2008

https://www.nettavisen.no/nakholmen/lindoya/bleikoya/millionoya-i-oslofjorden/s/12-95-1781962

www.hudtwalcker.no 2024