Om brannen på Husbergøya i 1989

Foto: Finn E. Strømberg
Foto: Finn E. Strømberg

Forsvaret kan ha stiftet brann

To kraftige eksplosjoner og en påfølgende brann på Husbergøya innerst i Oslofjorden førte til storalarm i går kveld. Smellene og brannen ble sannsynligvis forårsaket av Forsvaret som ryddet opp etter en øvelse.

Meldingene om smellene og brannen begynte å strømme inn til brannvesenet og politiet klokken 19.13. Folk både på Malmøya og Nesodden merket rystelsene fra eksplosjonene.

På Malmøya ble flere vindusruter ødelagt. Eksplosjonene inntraff i den gamle sildoljefabrikken på Husbergøya, og brannen fikk næring fra gamle oljetanker. En tykk sort røyksøyle kunne sees fra hele Oslo.

Brannvesenet, politiet og legevakten rykket ut og møtte folk fra Forsvaret. De fortalte at de hadde hatt øvelse der i år. Da ble pipen på den forlatte fabrikken skadet.

Natt til i går hadde man vakt på stedet og i går skulle pipen rives ned for å unngå ulykker. Det var under dette arbeidet eksplosjonene og brannen oppstod. En mulighet er at man har brukt for stor ladning hvis man brukte dynamitt.

Da Aftenposten gikk i trykken var det fremdeles uklart hvilken avdeling som hadde ansvaret for oppryddingsarbeidet på Husbergøya.

Folk på Malmøya har tidligere klaget til politiet på alle eksplosjoner under Forsvarets øvelser på Husbergøya. De geologiske forholdene er slik at rystelsene forplanter seg til Malmøya.

– Det smalt natt til tirsdag, tirsdag ettermiddag og nå, forteller Knut André på Malmøya. Han var en av dem som fikk både vindusruter og lyspærer ødelagt under eksplosjonene i går.

Hans O. Torgersen

Aftenposten, 31.august 1989

Skulle rive fabrikkpipe, antente hus

De militære mannskapene hadde tenkt å få pipen til å falle slik at den rev med seg store deler av den gamle sildoljefabrikken på Husbergøya.

Isteden antente de ved et uhell brannen.

Mannskapene brukte to ladninger med TNT for å få pipen overende. Den ble skadet under en øvelse tidligere i uken, og måtte ned av sikkerhetshensyn. Den første ladningen gikk av onsdag klokken 18.07, den andre klokken 18.50.

Folk på Malmøya og Nesodden kjente rystelsene fra de kraftige eksplosjonene, men telefonstormen til politi og brannvesen begynte først da en tykk, sort røyksøyle steg opp over fjorden.

– De militære mannskapene oppdaget brannen klokken 19.00, ti minutter efter den siste ladningen. De forsøkte først å slukke med et brannslukningsapparat, sier politiførstebetjent Bjørnar Håvard Nielsen, operativ uteleder i går kveld.

Men da det tok fyr i takkonstruksjonene og gammel sildolje, viste det seg at det ikke var så lett å få slukket brannen.

Det er Oslo kommune som eier Husbergøya og den gamle sildoljefabrikken. Øya og fabrikken har vært mye brukt av Forsvaret til forskjellige øvelser. Da pipen ble skadet, var det uenighet om hva man skulle gjøre, rive fabrikken eller bevare den for fremtidige øvelser.

Man kom så frem til en avtale med Oslo kommune om å rive bygningen. Oppgaven ble overlatt til fire mann fra Forsvaret. Det var et rent uhell at det hele endte med brann.

Politiet måtte for øvrig nok en gang få skyss av andre for å komme ut på fjorden.

– Jeg savnet vår egen båt da jeg måtte stå på bryggen og haike med brannvesenet, sier operativ uteleder Bjørn Håvard Nielsen.

Hans O. Torgersen

Aftenposten, lørdag 2.september 1989

www.hudtwalcker.no 2017