Viser vei i Oslos øyrike
Lokalhistoriker Leif Gjerland har skrevet praktbok om øyene i Oslofjorden. Tirsdag 16. mai lanseres boka på Hovedøya, med gratis historisk vandring mellom kanoner og klosterruiner.
Hovedøya: – Alle kjenner klosteret, men det er så forferdelig mye annet spennende her ute. Ikke minst krigshistorie, sier Leif Gjerland, på vei opp stien fra båtbrygga på Hovedøya.
Akkurat denne dagen er sommeren er kommet til øyene i Oslofjorden, og oslofolk og andre turister har så smått begynt å innta paradiset. Plenene ved klosterruinene er med ett blitt knallgrønne.
– Bad, kos og rekreasjon. Det er oslofolks forhold til øyene i dag. Slik var det imidlertid ikke fram til tredvetallet. Øyene var en del av indre by. De lå på «andre siden av gata», forteller Gjerland entusiastisk.
– Hvilket framkomstmiddel var det som var best, raskest og tryggest dengang? Jo, det var båten, både spør og svarer forfatteren.
En besettelse
Nå har Gjerlands historieentusiasme resultert i bok om øyene i Oslofjorden. «Oslos øyrike før og nå» er blitt en fascinerende og rikt illustrert bok, med gamle og nye bilder, kart og tegninger. Boka starter når cistercienserordnenes prester går i land på Hovedøya i det herrens år 1147.
Vi blir tatt med gjennom reformasjon og Napoleonskrig fram mot kommunale friluftsbad (med 336.000 besøkende i 1925) og nystartede båtforeninger. Vi får høre førstehånds historieformidling fra de som en gang bodde og hadde sitt virke på øyene. Selv stein, planter og jordsmonn har fått sin plass i boka.
– Jeg har hørt det skulle ligge en gård på Hovedøya, og har funnet noen spor. Denne «gravingen» blir jo nesten en besettelse, sier Gjerland.
Gammelt og nytt
Det fantes flyplass på Gressholmen, og det var både industriell og stor militær virksomhet på øyene.
– Med øyene «rett rundt hjørnet» er det klart at de måtte gi plass til det som trengtes i det travle Kristianias hverdag, som tre fabrikker, to skytebaner, to sykehus, en flyplass og en søppelfylling, sier Gjerland.
Selv om øyene ikke lenger er en del av Oslos hverdagsliv, ligger restene av den fjerne og nære fortiden der. Både på Hovedøya, Gressholmen, Heggholmen, Langøyene, Husbergøya, Lindøya, Bleikøya og Nakholmen.
Årets oslobok
Leif Gjerland er informasjonssjef i Sagene bydel, og har tidligere skrevet boka «Hvis slottet lå på Tøyen» som ble kåret til årets oslobok i Aftenposten i 2004. Han har ledet «kjenn din by»-vandringer i Oslo i ti år, og har mottatt Interesseforeningen Oslo Middelalders hedersbevisning for sitt arbeid for å synliggjøre Oslos middelalderhistorie.
Han er dessuten slått til Ridder av det Gamle Oslo.
Leif Gjerland vil i sommer stå for fire øyvandringer, og utgivelsen av «Oslos øyrike før og nå» markeres med en gratis vandring på Hovedøya den 16. mai, med start på Hovedøyas fergebrygge klokka 19.00.
Tone G. Henriksen
Nettavisen, 10.05.2006
www.hudtwalcker.no 2024