Om bygningene

Fabrikken

Fabrikkens fundamentering var støpte såler på fjellgrunn. Grunnmuren var av betong. Ytterveggene var utført i murverk, med en del i tre eller betong. Vinduene var doble, koblete trevinduer. Etasjeskiller var av armert betong. Taket var armert betong med oppforet tretak tekket med papp (tjærepapp). Skorsteinen var murt, og hadde et areal i bunn på ca. 190 x 190 cm, og øverst ca. 120 x 120 cm. 

Fabrikkens første etasje hadde et bruttoareal på 663,0 m2, og bestod av produksjonslokale, varmerom (brukt til oppvarming av fat med tran og fiskeolje om vinteren), fyrrom, gang, toaletter, tavlerom, laboratorium og formannskontor.

Fabrikkens andre etasje hadde et bruttoareal på 778,0 m2 som innbefattet øvre del av fabrikklokalet, samt øvre del av fyrrom, og for øvrig bestod av trappegang, toaletter, garderobe, dusjrom, spiserom, lagerrom og en hybelleilighet (brukt som vaktmannleilighet) med ett rom og kjøkken.

Belegg på gulv og trapper var en del linoleum eller terrassobelegg, stålglattede gulv og støpte trapper.

Veggene var pusset og malt med noe panel.

Toaletter og dusjer hadde vaskerenner, kummer i rustfritt stål. Diverse garderobeskap i garderoben.

Oppvarming ble besørget av en Ham-Jern fyrkjele samt varmluftaggregater, ca. 1500 l varmt vanns bereder.

Foran fabrikken var det tilrettelagt et større område for lagring av både tomme og fulle fat. Området er planert og støpt.

Steamhus

Oppført i en etasje med grunnflate 27 m2. Sokkel av betong. Vegger av enkeltpanelt bindingsverk. Skrått tak av tre tekket med bølgeeternit. Gulvet var støpt på kult. Steamhuset inneholdt ett rom.

Lager 1

Oppført i en etasje, brutto grunnflate ca. 170 m2. Sokkel av betong. Vegger av tre, lemmer. Røstet tretak, tekket med bølgeeternit. Gulvet støpt på kult. Enkle trevinduer. Innlagt strøm. Benyttet som verkstedbygg og lager.

Tilbygg med styrtkummer

Oppført i en etasje og med brutto grunnflate på ca. 25 m2. Stolper av tre. Røstet tak, dekket med bølgeeternit. Gulvet støpt på kult. Tilbygget skur, areal ca. 23 m2. Høyde gjennomsnitt: 2,1 m. Lettvegger av utført trevirke. Skråtak av tre, dekket med bølgeeternit. Tregulv. Lager i 2 rom.

Pumpehus/brønn

Et mindre pumpehus med areal ca. 2,0 m2. Vegger av enkel bekledning. Taket tekket med papp, tregulv. Selve brønnen er støpt med rominnhold ca. 30 m3 vann som pumpes opp.

Lager 2

Oppført i en etasje med brutto areal ca. 288 m2. Gjennomsnittelig høyde ca. 3,5 m. Vegger av enkeltpanelt bindingsverk. Skråtaket tekket med bølgeblikk direkte på åser og sperrer av tre. Gulvet støpt på kult. Avdelt varmerom med ½ stens vegger. Isolert himling kledd med Kivronplater. Varmerør i gulvet. Innlagt strøm. Bygningen inneholder lager og varmerom.

Tilbygget steamhus

Byggets bruttoareal er på ca. 42 m2. Sokkel av betong. Vegger av 1-stens mur, utvendig og innvendig pusset. Skråtak med bølgeeternit. Kivronplater i himling i fyrhus. Panelt himling i lager. Gulvet støpt på kult. Enkle trevinduer. 1 stk murt 1-stens pipe. Strøm innlagt. Inneholder fyrrom, redskapsrom og lagerrom.

Båthus (på Kalven)

Oppført i en etasje med brutto areal ca. 58 m2. Vegger av enkeltpanelt bindingsverk. Røstet tretak tekket med papp. Jordgulv. Inneholder vinsj for å dra opp og sjøsette båter. Skinnegang.

Brygge, nord (Kalven)

Bredde ca. 4,5 m og lengde ca. 11,5 m. Bygget av 3 tommers plankedekk som er understøttet av tre og stålkonstruksjon. Stolper av 6 x 8 tommer og av betong.

Brygge, vest

Ca. 4,5 bred og ca. 19 m lang. 3 tommer plankedekk som er understøttet av tre og stålkonstruksjon. Stolper av 6 x 8 tommer og av betong.

Ny brygge (dypvannskai)

Oppført i 1973 i armert betong. Bryggen har en støpt platting på ca. 150 m2 og selve bryggen er 25 m lang. God vanndybde utenfor bryggen. Gode muligheter for fortøyning. Bryggen kan også betjene større båter (lastebåter).

Arbeiderbolig/tidligere vaktmesterbolig

Den første av til sammen tre bygninger på øya man kommer til. Huset er fundamentert på fjell med gråsteins pilarer. Yttervegger er i trevirke. Etasjeskillere i tre og taket er tekket med papp. Huset inneholder overbygget inngangsparti-vindfang. Kjøkken med ovn-soverom og stue med ovn. En del elektriske panelovner.

Oppgang til 2.etasje er utenfra. Her er det 2 stk. soverom, liten gang og med kott på siden. Oljede tregulv. Vegger for det meste tapetserte, noe panel, enkel innredning. Toalett i eget frittstående uthus. Huset har både renner og nedløp i sink.

Formannsbolig

Grunnmur av betong. Overbygget inngang. Huset er oppført i 1920. Yttervegger i trevirke. Etasjeskillere er trebjelker i lag. Taket tekket med papp.

Boligen inneholder følgende:

Entre med kott, stue, stort kjøkken med tilhørende kjeller, samt en liten matbod. Det er innlagt sommervann. Toalett i eget uthus i tre. Vinylbelegg på alle gulv, vegger er plastbeslått og malt eller tapetsert. Enkle trevinduer og malte fyllingsdører. Enkel innredning. Strøm og telefon innlagt.

Grunnflaten er brutto ca. 53 m2.

Huset har vært bebodd om vinteren.

Disponentboligen (beliggende på toppen av øya)

Huset er oppført i 1920-årene. Brutto grunnflate 55 m2.

Det er kjeller (fra stuen). Støpte pilarer på fjell. Yttervegger er utført i trevirke. Taket er tretak dekket med papp.

Boligen inneholder en overbygget veranda, kjøkken, peisestue samt 2 soverom. Det er montert peis i stuen. Vegger er panelte. Tregulv samt panelte himlinger. Relativt stor takhøyde. Innlagt strøm. Renner og nedløp i sink. Toalett i eget uthus oppført i tre. Flaggstang.

Opplysningene er basert på takst avholdt i 1981.

www.hudtwalcker.no 2018